Solvay kondigt toekomstige Executive Leadership Team aan voor nieuwe onafhankelijke SYENSQO


Persbericht
Gereglementeerde informatie
Voorwetenschap

Solvay kondigt toekomstige Executive Leadership Team aan voor nieuwe onafhankelijke SYENSQO

  • Executive Leadership Team van wereldklasse brengt tientallen jaren internationale ervaring in geavanceerde materialen en uit verschillende industriële sectoren, met een innovatieve visie voor groei en superieure rendementen 
  • Benoemingen gaan in na voltooiing van de geplande splitsing

Brussel, 3 november, 2023

Solvay kondigt vandaag het toekomstige Executive Leadership Team aan dat van kracht zal worden na de geplande splitsing van Solvay in twee bedrijven - SOLVAY en SYENSQO - die volgens plan voltooid zal zijn in december 2023.

Nicolas Boël, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Solvay: "Solvay is gebouwd op de fundamenten van vernieuwing en innovatie en de aankondiging van vandaag bouwt verder op die erfenis. Het team van SYENSQO is van wereldklasse, met een passie voor het aftasten van nieuwe grenzen om de beste wetenschap en technologieën te creëren om de mensheid vooruit te helpen in de overgang naar een koolstofarme maatschappij. Dit team combineert het fantastische talent van Solvay met leiders uit andere industrieën en hun nieuwe perspectieven en is klaar om de lat hoger te leggen in wetenschap, groei en innovatie. Tegelijkertijd vertrouw ik erop dat ze de waarden zullen omarmen die mijn voorvader Ernest Solvay belichaamde toen hij de knapste wetenschappers van zijn tijd bijeenbracht om toekomstgerichte oplossingen te zoeken voor de meest prangende kwesties, te beginnen in 1911 met de eerste Solvay Conferentie voor Natuurkunde."

Dr. Ilham Kadri, CEO van Solvay en toekomstig CEO van SYENSQO: "Solvay heeft zich steeds heruitgevonden, met “cutting edge”-technologie hoog in het vaandel en een niet aflatende passie voor menselijke vooruitgang en bedrijfsresultaten. Sinds ik in 2019 het bedrijf vervoegde, hebben we gedurfde stappen ondernomen om het potentieel van de Groep vrij te maken, in de wetenschap dat we onze activiteiten zowel duurzaam als winstgevend kunnen maken terwijl we trouw blijven aan de missie van het bedrijf: vooruitgang voor de samenleving. De harmonieuze samenwerking tussen het Executive Leadership Team en de Raad van Bestuur heeft deze stappen mogelijk gemaakt - en ik ben zeer dankbaar voor de samenwerking met Nicolas Boël tijdens het heruitvinden van Solvay. Vandaag ben ik vereerd om die reis verder te zetten als CEO van SYENSQO. Met een zeer kwalitatief team dat bestaat uit mensen met tientallen jaren ervaring in de sector van geavanceerde materialen en andere industrieën, zal SYENSQO een voortrekkersrol spelen op het vlak van innovatie en duurzaamheid, door samen met onze klanten de toekomst van de wetenschap te verkennen. Samen zullen we nieuwe oplossingen ontwikkelen die de duurzaamheidsuitdagingen van onze klanten zullen oplossen en onze markten zullen outperformen."

Klantgedreven innovatie zal de kern vormen van SYENSQO's missie, waarbij beide segmenten - Materials en Consumer & Resources - goed gepositioneerd zijn om in te spelen op nieuwe opportuniteiten en hun leiderspositie verder te versterken. SYENSQO zal zijn groei aandrijven via vier innovatieplatformen: batterijen, groene waterstof, thermoplastische composieten en hernieuwbare materialen en biotechnologie. De activiteiten binnen SYENSQO genereerden een netto-omzet van ongeveer €7,9 miljard in 2022. De activiteiten van SYENSQO zijn ondergebracht in Global Business Units die geleid worden door professionals van wereldklasse: Michael Radossich (Consumer & Resources), Peter Browning (GBU Specialty Polymers) en Rodrigo Elizondo (GBU Composite Materials). Als leden van het Senior Leadership Team rapporteren zij rechtstreeks aan de CEO.

De onderneming zal werken op basis van een multi-hub leiderschapsmodel dat de evenwichtige geografische spreiding van haar activiteiten en de nabijheid van klanten weerspiegelt. In Noord-Amerika, de grootste regio op vlak van sales, wordt Mike Finelli benoemd tot Chief North America Officer naast de functie van Chief Innovation Officer. In Azië wordt Chen Pu benoemd tot Chief Asia Officer naast zijn huidige functies. Europa zal worden geleid door de CEO van het bedrijf.

De volgende personen zullen deel uitmaken van het Executive Leadership Team van SYENSQO:

  • Dr. Ilham Kadri, momenteel CEO en voorzitter van het executive committee van Solvay, zal fungeren als Chief Executive Officer. Dr. Kadri heeft met succes de ommekeer van Solvay geleid sinds 2019, met een dubbelcijferige EBITDA-groei en 18 opeenvolgende kwartalen van positieve vrije cashflow, het afbouwen van de balans en het bevorderen van een hogere betrokkenheid van het personeel. Tijdens haar mandaat heeft ze het Purpose van het bedrijf gelanceerd, de G.R.O.W.-strategie van de Groep gestuurd en de economische doelstellingen twee jaar vroeger dan gepland gehaald. Ze leidde het holistische Solvay One Planet duurzaamheidsprogramma, dat de CO2-reductiedoelstellingen van het Akkoord van Parijs overtrof. Dr. Kadri heeft uitgebreide leiderschapservaring in verschillende industrieën op vier continenten en bij toonaangevende industriële multinationals, waaronder Shell, UCB, Huntsman, Dow en Sealed Air. Voordat ze bij Solvay kwam, was ze CEO en President van Diversey in de Verenigde Staten, waar ze leiding gaf aan het herstel van de winstgevendheid van het bedrijf en de daaropvolgende verzelfstandiging en verkoop aan Bain Capital. Ze is onafhankelijk bestuurslid bij A.O. Smith en L'Oréal. Dr. Kadri is actief in non-profitorganisaties, als voorzitter van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), lid van de stuurgroep van de European Round Table of Industrialists (ERT) en permanent lid van de International Business Council (WEF) van het World Economic Forum.

  • Christopher Davis, die recent werkzaam was als Chief Financial Officer en Chief Sustainability Officer bij Orica Limited, wordt Chief Financial Officer. Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van leiderschap en management binnen grote complexe multinationale organisaties in de sectoren natuurlijke hulpbronnen & mijnbouw, industrie en chemie. Voordat hij in 2013 bij Orica in dienst trad, bekleedde de heer Davis meerdere leidinggevende functies bij Anglo American PLC, waaronder voorzitter & CEO van de Scaw Metals Group, CFO van de Scaw Metals Group en hoofd bedrijfsanalyse en rapportage van Anglo Platinum Limited. Hij heeft uitgebreide ervaring met fusies en overnames en heeft leiding gegeven aan een aantal grote, complexe financiële transacties. De heer Davis heeft een track record in het verbeteren van financiële prestaties en het versterken van balansen. Hij heeft ook leiding gegeven aan de succesvolle implementatie van financiële aspecten van SAP in meer dan 50 landen. Bij Orica heeft de heer Davis een 'net zero by 2050' duurzaamheidsstrategie en routekaart ontwikkeld en uitgevoerd.

  • Hervé Tiberghien, die sinds 2019 Chief People Officer en lid van het Executive Leadership Team van Solvay is, wordt Chief Operations Officer. Bij Solvay was hij verantwoordelijk voor het opbouwen van een inclusieve cultuur in de hele organisatie, terwijl hij zich concentreerde op het stimuleren van individuele en organisatorische groei. Hij heeft een sterke achtergrond in zowel HR als industriële activiteiten en bekleedde eerder een aantal operationele en HR-functies bij PPG Industries, waaronder Chief Human Resources Officer en Vice President of Human Resources. Zijn eerdere industriële functies waren Director of Industrial Coatings bij PPG en EMEA, evenals Quality Director and Plant Director voor de productie van autoglas bij AGC in België.

  • Joëlle Boxus, voorheen Chief Human Resources bij AkzoNobel, wordt Chief People Officer. Ze was eerder Chief People Officer bij AkzoNobel, waar ze de Human Capital programma's en dienstverleningsstrategieën actualiseerde en de organisatorische besluitvorming en benaderingen voor het veiligstellen van groei op bedrijfsbrede schaal verbeterde. Daarvoor was ze van 2018 tot 2020 Chief Human Resources Officer bij Etex, een wereldwijde producent van bouwmaterialen. Daarvoor bekleedde ze verschillende functies bij AkzoNobel en leidde ze de HR-stroom voor de afsplitsing van hun chemische activiteiten voordat ze Chief Human Resources Officer werd voor het nieuw gevormde chemiebedrijf (Nouryon) waar ze de Human Resources-strategie ontwikkelde.  Mevrouw Boxus heeft ook senior HR-functies bekleed bij Cargill, waar ze een groot deel van haar tijd doorbracht in Afrika en Azië voor hun Cacao & Chocolade business en bij Kraft Foods, waar ze een sleutelrol speelde in de integratie van de Biscuit activiteiten van Danone.

  • Marc Chollet, die sinds 2021 Chief Strategy Officer en lid van het Executive Leadership Team van Solvay is, wordt Hoofd Strategie. Hij speelde een belangrijke rol in de opwaardering van de activiteitenportefeuille van de Groep en was de drijvende kracht achter meer dan 100 transformerende fusies en overnames. Hij kwam bij Solvay door de overname van Rhodia in 2011, waar hij sinds 2007 adjunct algemeen directeur Strategie, Marketing en Verkoop was en lid van het Uitvoerend Comité. Daarvoor leidde de heer Chollet verschillende regionale activiteiten bij de Rohm & Haas Groep in Agrochemie, Kunststoffen en Additieven. De heer Chollet begon zijn carrière bij Lesieur Alimentaire op de afdeling internationale bedrijfsontwikkeling voordat hij werd benoemd tot hoofd van de divisie en later tot directeur internationale ontwikkeling en lid van de Raad van Bestuur van de divisie Consumentengoederen van de groep Eridania Beghin-Say.

  • Mark Rollinger, voorheen Chief Legal Officer bij Stellantis, wordt General Counsel. In zijn vorige functie voltooide hij in 2017 de overname van Opel/Vauxhall door PSA en in 2021 de fusie met Fiat Chrysler. Voor Stellantis was hij Chief Legal Officer bij Sodexo van 2009 tot 2013 en bij Lafarge van 2003 tot 2009, zowel in juridische als ontwikkelingsfuncties. Van 2000 tot 2003 was hij Deputy General Counsel (M&A) bij Rhodia. De heer Rollinger begon zijn carrière bij Cleary, Gottleib, Steen & Hamilton in zowel de Amerikaanse als de Europese kantoren. Hij is afgestudeerd aan Yale (B.A.) en Harvard (J.D.) en lid van de balie van New York.

De splitsing moet nog worden goedgekeurd door de Buitengewone Algemene Vergadering. Tot de splitsing is afgerond, blijft Dr. Ilham Kadri CEO van Solvay en blijft Karim Hajjar CFO van Solvay.

Bijlage



Tags

Attachments

Solvay kondigt toekomstige Executive Leadership Team aan voor nieuwe onafhankelijke SYENSQO