Nokia ulottaa 25-35 %:n liikevaihdon kasvutavoitteen vuoteen 2003


Nokia ilmoitti tänään ulottavansa yhtiön kasvutavoitteen 25-35 prosentin liikevaihdon kasvusta ja hyvänä jatkuvasta kannattavuudesta vuoden 2002 lisäksi myös vuoteen 2003. Nokia ennakoi vuoden 2001 ensimmäisen puoliskon liikevaihdon kasvun olevan lähempänä 35 prosenttia kuin 25 prosenttia.

Puhuessaan Lontoossa Nokian vuotuisessa analyytikkotapaamisessa Nokian pääjohtaja Jorma Ollila ilmaisi luottamuksensa yhtiön kykyyn hyödyntää mahdollisuuksia, joita tietoliikenteen jatkuva kehitys tuo mukanaan.

"Langattoman viestinnän maailmassa paras on vielä edessä", Ollila totesi. "Tulevaisuuden mukanaan tuomat mahdollisuudet ovat valtavia, kun astumme uuteen aikaan, jossa liikkuvuus, Internet, digitalisoitu media ja muut sisällöt voidaan yhdistää ja saattaa lähestulkoon kenen tahansa ulottuville missä ja milloin tahansa."

Verkkojen käyttäjämäärien kasvu ja markkinoille tulevat uudet sovellukset ja palvelut tuovat mukanaan myös uudenlaisia kasvutekijöitä. Markkinajohtajan asemassa Nokia on valmiina hyödyntämään uusia toimintoja kuten teksti- ja kuvaviestipalveluita sekä muita digitaalisia sovelluksia ja palveluita, joiden toteuttamiseen tarvittavaa teknologiaa yhtiö tarjoaa kuluttajille, operaattoreille ja palveluntarjoajille. Nokia aikoo myös laajentaa "Club Nokiaa", jonka avulla voidaan tuottaa lisäarvopalveluita Nokian matkapuhelimien käyttäjille. Tarkoituksena on tukea Nokian tuotemerkkiä, kasvattaa asiakasuskollisuutta ja tarjota uusia matkapuhelimiin liittyviä palveluita.

Nokian ylin johto totesi, että yhtiö on hyvissä asemissa tulla johtavaksi langattoman sähköisen kaupankäynnin yritykseksi. Nokia on päättänyt yli miljardin euron vuotuisesta kustannussäästötavoitteesta vuoteen 2003 mennessä. Tavoite on tarkoitus saavuttaa samalla kun Nokia muuntautuu tehokkaaksi sähköisen kaupankäynnin yritykseksi, jonka liikevaihdosta sähköinen liiketoiminta muodostaa oleellisen osan.

Verkkoliiketoiminnan osalta ylin johto toisti aiemmin esittämänsä näkemyksen, jonka mukaan tulevaisuuden markkinoita ohjaavat teknologioiden sijasta tuotteiden loppukäyttäjät ja heidän tarpeensa. Kuluttajat tarvitsevat pääsyn sisältöihin ja palveluihin ajasta ja paikasta riippumatta, mikä vaatii suurikapasiteettisten verkkojen laajennusta. Markkinoita ohjaavat sisältö, yhteydet ja käyttö. Nokia arvioi, että sen kohteena olevat verkkomarkkinat kasvavat vuositasolla noin 30 % kolmen seuraavan vuoden aikana ja ovat 90 miljardia euroa vuonna 2003.

Nokia on jo saavuttanut vankan aseman langattomissa verkoissa. Johto vahvisti, että yhtiön tarkoituksena on olla jatkossakin yksi johtavista kolmannen sukupolven verkkoratkaisujen toimittajista; tavoitteena on noin 35 %:n osuus WCDMA-markkinoilla. WCDMA:n asema kolmannen sukupolven päästandardina sai vahvistusta viime viikolla, kun AT&T Wireless Services (AWS) julkisti teknologiavalintansa maanlaajuiselle verkolleen Yhdysvalloissa. Nokia on yksi AWS:n uuden verkkoteknologian suurimmista toimittajista. Aiesopimuksen arvo on yli miljardi dollaria, ja tämä nelivuotinen verkkosopimus on Nokian kaikkien aikojen suurin.

Nokian matkapuhelimien myynnin kasvu ylitti edelleen markkinoiden kasvun. Yhtiö uskoo, että sen markkinaosuus on tällä hetkellä runsaat 30 %, minkä uskotaan olevan lähes kaksinkertainen verrattuna markkinaosuuksissa toisella tilalla olevaan kilpailijaan. Nokian tavoitteena on jatkossakin vahvistaa johtoasemaansa matkapuhelimissa ja pystyä hyödyntämään suurtuotannon edut.

Nokia on muuttanut arviotaan matkapuhelimien käyttäjämäärien kasvusta ja toteaa nyt, että miljardin käyttäjän raja voidaan saavuttaa vuoden 2002 lopun sijasta jo vuoden 2002 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Nokia uskoo myös, että Internet-yhteyksillä varustettujen puhelimien määrä ylittää tietokoneiden määrän jo vuonna 2002 aiemmin arvioidun vuoden 2003 sijaan. Nokia ennakoi, että Internet-puhelimien markkina vuonna 2000 olisi noin 60 miljoonaa yksikköä, ja että WAP-puhelimien osuus tästä olisi noin 40 miljoonaa kappaletta. Vuonna 2001 Nokia arvioi Internet-puhelimien markkinan nousevan noin 200 miljoonaan, jolloin WAP-puhelimien osuus olisi runsaat 180 miljoonaa kappaletta.

Nokia arvioi hyötyvänsä yhä enemmän uusintaostomarkkinoiden kasvusta, kun uusintaoston tekevien asiakkaiden määrä ylittää ensimmäisen puhelimen ostavien asiakkaiden määrän. Yhtiön mukaan 40-50 % kuluvan vuoden asiakkaista vaihtaa nykyisen puhelimensa uudempaan malliin, ja tulevien vuosien aikana luvun odotetaan nousevan 70-80 %:iin. Nokia korosti, että uusintaostojen kriteerit ovat kuluttajilla hyvin erilaisia. Matkapuhelinkäyttäjien kokonaismäärän ennakoidaan olevan 700 miljoonaa vuoden 2000 loppuun mennessä, ja useimmat käyttäjät valitsevat uuden puhelimensa pikemminkin ulkonäön tai elämäntapojensa mukaan kuin perustaen valintansa yksinomaan teknologisiin seikkoihin.

Nokian strategisena tavoitteena on päästä johtoasemaan CDMA-matkapuhelinmarkkinoilla. Uuden, kolmitoimisen Nokia 5185i (CDMA1900/800/AMPS) -puhelimen volyymitoimitukset ovat alkaneet, ja vuonna 2001 markkinoille on tarkoitus tuoda uusia, mielenkiintoisia malleja – mukaanlukien tuotejulkistukset Koreassa. Nokia julkisti, että trendejä luoville Aasian ja Tyynenemeren alueen markkinoille tuodaan uusi puhelinmalli vielä ennen vuoden loppua.

Lisäksi Nokia julkisti tänään ensimmäisen Bluetooth-sovelluksensa, Nokia Connectivity Pack -ratkaisun, joka luo rajapinnan matkapuhelimen ja tietokoneen välille. Langaton Bluetooth-teknologiaratkaisu on Nokia 6210 -yhteensopiva ja sen on määrä tulla Euroopan ja Aasian markkinoille vuoden 2001 ensimmäisellä puoliskolla.

Nokia esitti myös taloudellisia arvioita Nokia Internet Communicationsista. Nokia Internet Communications on osa Nokia Ventures Organizationia, jonka tavoitteena on etsiä uusia kasvumahdollisuuksia Nokian tämänhetkisten liiketoiminta-alueiden ulkopuolelta. Nokian mukaan verkkoturvallisuuden ja VPN-virtuaaliverkkojen markkinat kasvavat nopeasti, ja Nokia Internet Communicationsin liikevaihdon ennustetaan ylittävän 500 miljoonaa euroa vuonna 2001. Vuotuinen liikevaihdon kasvutavoite on vähintään 50 %, ja Nokia Internet Communicationsin odotetaan saavuttavan kannattavuusrajan vuoden 2002 aikana.

Nokia ilmoitti myös uudet, aikaistetut tulosjulkistuspäivämäärät vuodelle 2001: ensimmäisen vuosineljänneksen tulos julkistetaan 20.4.2001, toisen vuosineljänneksen tulos 19.7.2001 ja kolmannen vuosineljänneksen tulos 19.10.2001. Vuoden 2000 tulos julkistetaan aiemmin ilmoitetun mukaisesti 30.1.2001.

On otettava huomioon, että tähän katsaukseen sisältyvät muut kuin jo toteutuneita seikkoja kuvaavat lausumat ovat tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja. Näitä ovat esimerkiksi: 1) tuotteiden toimituksiin liittyvät ajankohdat; 2) yhtiön kyky kehittää ja tarjota uusia tuotteita ja teknologioita; 3) ennakoinnit markkinoiden kasvusta ja kehittymisestä; 4) ennakoinnit kasvusta tai kannattavuudesta; 5) lausumat, joissa esiintyy sana "uskoa", "odottaa", "ennakoida", "arvioida" tai muu vastaava ilmaisu. Koska tällaisiin kannanottoihin sisältyy riskejä ja epävarmuuksia, todelliset tulokset voivat poiketa huomattavasti niistä tuloksista, joita yhtiöltä nyt odotetaan. Tekijöitä, jotka saattaisivat aiheuttaa poikkeamia, voivat olla esimerkiksi 1) yleinen taloudellinen tilanne, kuten talouskasvu yhtiön maantieteellisillä päämarkkina-alueilla tai valuuttakurssien vaihtelut, mukaan lukien heikkenevän euron vaikutukset; 2) alan olosuhteet, kuten tuotteiden kysyntä, kilpailutilanne, hinnoittelu, tuoteuutuuksien, kuten Internet-yhteensopivien puhelimien, hyväksyttävyys, kilpailijoiden uutuustuotteet, teknologiamuutosten vaikutukset mukaan luettuna yhtiön menestys uusilla kolmannen sukupolven markkinoilla, yhtiön kyky hankkia keskeytymättä ja kohtuuhintaan komponentteja kolmansilta osapuolilta, tarve kaupanrahoitukseen ja yhtiön kyky ja halukkuus tarjota tällaista rahoitusta, sekä yhtiön strategisesti tärkeiden yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden menestys ja taloudellinen tilanne; 3) toimintaedellytykset, kuten tuotannon jatkuva menestys ja siitä saatava tehokkuushyöty, tuotekehityksen jatkuva menestys tai kysynnässä tapahtuvien muutosten aiheuttamat vaihto-omaisuuteen liittyvät riskit sekä 4) ne riskitekijät, jotka mainitaan yhtiön toimittamassa, 31.12.1999 päättynyttä vuotta koskevassa asiakirjassa Form 20-F ss. 21 – 23.

Nokia on johtava langattoman tulevaisuuden rakentaja. Kokemus ja innovatiivisuus sekä käyttäjäystävälliset tuotteet ja turvalliset ratkaisut ovat tehneet yhtiöstä maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan ja yhden johtavista matkapuhelin-, kiinteiden ja IP-verkkojen toimittajista. Nokian tavoitteena on parantaa yritysten tehokkuutta ja rikastuttaa ihmisten jokapäiväistä elämää yhdistämällä langattomuuden edut Internetiin. Nokialla on laaja omistajapohja ja sen osake on listattu kuudessa pörssissä.

Lisätietoja antaa:
Yhtymäviestintä, puh. 09 1807 485, fax 09 652 409, sähköposti:
communications.corporate@nokia.com

www.nokia.com