Nokia osallistuu mediapuheluita edistävään tietoliikennealan hankkeeseen


Nokia ilmoitti tänään liittyneensä SIP (Session Initiation Protocol) Forumiin, jonka tavoitteena on edistää SIP-protokollan käyttöönottoa. SIP-protokolla tarjoaa pohjan kehittyneemmälle langattomalle viestinnälle täysin IP (Internet Protocol)-pohjaisella kolmannen matkaviestintäsukupolven aikakaudella. Se yhdistää Internetin ja langattoman viestinnän yhdenmukaiseksi protokollaksi ja tarjoaa vaivattoman IP-yhteyden tulevaisuuden matkapuhelinten ja muiden Internetin käyttöön soveltuvien laitteiden välille. Matkapuhelimen käyttäjälle tämä tarkoittaa esimerkiksi uudenlaisia sovelluksia, joissa yhdistyvät älykkäästi puhe, viestitys ja sähköposti.

"Kolmannen sukupolven langattoman viestinnän menestymisen kannalta on elintärkeää, että uusia sovelluksia ja palveluita voidaan kehittää nopeasti ja helposti. Nokian kokonaisvaltainen langattoman Internetin tekninen arkkitehtuuri yhdessä SIP:n kaltaisten avoimien protokollien kanssa edistää osaltaan tämän tavoitteen toteuttamista. Lisäksi SIP-protokollan avulla voidaan tuoda ihmisten väliseen viestintään kokonaan uusi ulottuvuus, sillä se mahdollistaa henkilökohtaisen Internet-osoitteen, jota voi käyttää minkä tahansa IP-verkon välityksellä ympäri maailman. Olemme tyytyväisiä voidessamme tarjota SIP Forumille laajan osaamisemme langattomien sovellusten, laitteiden ja verkkojen alueelta", sanoo johtaja Janne Jormalainen, Digital Convergence, Nokia.

3G All-IP -verkkojen aikakaudella on mahdollista toteuttaa useita SIP-yhteensopivia sovelluksia. Esimerkiksi näytöllä vilkkuvan puhelinnumeron sijasta soittaja voidaan tunnistaa yhteyttä muodostettaessa vaikkapa yksilöllisestä logosta tai käyntikortista, ja sen jälkeen vastaanottajan laitteen näytössä voi näkyä yhteydenoton aihe. Käyttäjä voi myös luoda aiempaa monipuolisempia profiileja, jotka sisältävät lisätoimintoja, kuten räätälöidyn tiedon lähettäminen ennaltamääritellyille vastaanottajille. Mukaan voidaan liittää myös sähköposti tai muu viestintäkanava, jolloin puhelu esimerkiksi ohjautuu vastaanottajan webbisivulla olevaan kuvalliseen videovastaajaan, mikäli hän ei ole tavoitettavissa.

SIP (Session Initiation Protocol) on IP-verkoissa käytettävä protokolla, jonka avulla voidaan luoda, hallita ja purkaa interaktiivisia yhteyksiä. Protokolla on suunniteltu helpottamaan käyttäjäkohtaisten palveluiden luomista IP-verkkoihin. SIP-protokollaa kehittää Internet Engineering Task Force (IETF) -organisaatio, ja sitä tukee laaja joukko tietoliikennealan yrityksiä. 3GPP-standardointiryhmän päätöksen mukaisesti kolmannen sukupolven yhteyden muodostus IP-pohjaisissa 3G-verkoissa perustuu SIP-protokollaan.

SIP:llä on tärkeä rooli Nokian Mobile Internet Technical Architecture-hankkeessa, ja se täydentää osaltaan muiden alan yhteenliittymien työtä. Mobile Internet Technical Architecture -hankkeen tavoitteena on luoda käyttäjäystävällinen langaton Internet.

Lisätietoja antaa:
Nokia Mobile Phones
Viestintä
Puh. 07180 08000

www.nokia.com

SIP Forum
Jörgen Björkner, Chairman
Puh. +46 70 666 23 26

www.sipforum.org