Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2001


Amer-yhtymän liikevaihto tammi-maaliskuulta kasvoi 4 % ja oli 276,2 milj. euroa (2000: 266,3). Liikevoitto oli 14,4 milj. euroa (14,2) ja voitto ennen satunnaisia eriä ja veroja 10,9 milj. euroa (10,0). Tulos/osake oli 0,35 euroa (0,36).
Konsernin koko vuoden tuloksen arvioidaan yltävän viime vuoden hyvälle tasolle.
 
LIIKEVAIHTO JA TULOS
 
Amer-yhtymän liikevaihto nousi tammi-maaliskuussa 4 % 276,2 milj. euroon (266,3). Tulos oli lähes ennallaan; tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 10,9 milj. euroa (10,0).
 
Wilsonin liikevaihto oli lähes viime vuoden tasolla. Liikevoitto heikkeni hieman. Joukkueurheilu- ja mailapeliliiketoimintojen liikevoitto parani viime vuodesta. Golfliiketoiminnan kannattavuus sen sijaan heikkeni selvästi USA:n epävarman taloudellisen tilanteen heijastuessa voimakkaimmin juuri tähän liiketoiminta-alueeseen. Myös huonot sääolosuhteet monilla alueilla Yhdysvalloissa laskivat pelattujen kierrosten lukumäärää.
 
Atomicin liikevaihto kasvoi 15 %. Laskettelusuksien myynti oli viime vuoden tasolla, laskettelusiteiden ja -kenkien myynti nousi selvästi. Liiketoiminta-alueen tulos pysyi lähes ennallaan; liikevoittoa kertyi 0,2 milj. euroa (0,9). Kausivaihtelun vuoksi Atomicin toimitukset painottuvat valtaosin vuoden loppupuolelle.
 
Suunnon ulkoilu- ja urheiluinstrumenttien liikevaihto nousi 22 % ja liikevoitto parani 2,4 milj. euroon (1,7). Tuoteryhmistä nopeimmin kasvoivat sukellusinstrumentit (12 %) ja rannetietokoneet (43 %).
 
Amer-Tupakan liikevaihto kasvoi 19 % ja liikevoitto parani 2,0 milj. euroon (1,1). Voimakkaan kasvun taustalla on sekä Amer-Tupakan markkina-aseman vahvistuminen että poikkeuksellisen pieni myynti viime vuoden vastaavalla kaudella, joka johtui vuoden 1999 lopun suurista ostoista.
 
Teleteknon liikevaihto kasvoi 17 % ja liikevoitto parani. Teleteknon liiketoiminta myytiin katsauskauden lopussa.
Konsernin nettorahoituskulut olivat 3,5 milj. euroa (4,2).
 
INVESTOINNIT
 
Konsernin bruttoinvestoinnit olivat yhteensä 4,8 milj. euroa.
 
TUOTEKEHITYS
 
Tuotekehitykseen käytettiin 5,6 milj. euroa eli 2,0 % liikevaihdosta.
 
RAHOITUS
 
Konsernin omavaraisuusaste nousi vertailukauden 43,1:stä 44,7 %:iin (47,4 % 31.12.2000). Gearing laski vastaavasti 56:sta 47 %:iin (35 % 31.12.2000).
 
Konsernin nettovelka nousi kausivaihtelun johdosta ja oli maaliskuun lopussa 193,2 milj. euroa (154,6 milj. euroa 31.12.2000). Rahavarat olivat kauden päättyessä 32,2 milj. euroa.
 
HENKILÖSTÖ
 
Konsernin henkilöstön määrä oli kauden lopussa 4.191 (vuodenvaihteessa 4.327) ja kauden aikana keskimäärin 4.316. Henkilöstöstä työskenteli Yhdysvalloissa 1.765, Suomessa 736, Itävallassa 625 ja muualla 1.065 henkilöä.
 
OSAKKEET JA OSAKKEENOMISTAJAT
 
Yhtiön A-osakkeita vaihtui kauden aikana yhteensä 22 %; Helsingin Pörssissä 3,6 miljoonaa ja Lontoon pörssissä noin 1,8 miljoonaa eli yhteensä 5,4 miljoonaa kappaletta.
 
Kauden alin kurssi oli Helsingissä 23,55 euroa, ylin 28,10 euroa ja keskikurssi 25,57 euroa, Lontoossa vastaavasti 15,06, 17,81 ja 16,24 puntaa.
 
Rekisteröityjen osakkeenomistajien lukumäärä oli kauden lopussa 10.836. Hallintarekisterissä osakkeista oli 51 %.
Yhtiön markkina-arvo 31.3.2001 oli 601,7 milj. euroa.
 
Katsauskauden aikana yhtiö osti yhteensä 390.400 omaa osakettaan, joiden kirjanpidollinen vasta-arvo oli 1.561.600 euroa. Kauppojen kokonaisarvo oli 10,2 milj. euroa ja keskihinta 26,18 euroa osakkeelta. Katsauskauden päättyessä yhtiöllä oli hallussaan omia osakkeitaan 199.200 kappaletta, mikä vastaa 0,8 % yhtiön osakkeista ja äänistä. Omien osakkeiden hankinnalla ei ole merkittävää vaikutusta omistuksen ja äänivallan jakautumiseen yhtiössä.
 
Katsauskauden päättyessä hallituksella ei ollut voimassa olevia antivaltuuksia.
 
YHTIÖKOKOUKSEN PÄÄTÖKSET
 
Yhtiökokouksen 7.3.2001 tekemän päätöksen mukaisesti osinkoa maksettiin 1,00 euroa osakkeelta. Maksupäivä oli 19.3.2001.
 
Yhtiökokous hyväksyi hallituksen ehdotuksen osakepääoman alentamiseksi. Osakepääoman alentamisen tarkoitus oli yhtiön hallussa olevien omien osakkeiden mitätöiminen. Osakepääomaa, joka oli 98.842.080 euroa, alennettiin 2.532.000 eurolla ja osakkeiden lukumäärä aleni 633.000 kappaleella.
 
Kokouksessa hyväksyttiin myös hallituksen ehdotus valtuutuksesta omien osakkeiden hankkimiseen, luovuttamiseen ja myymiseen. Hallitus voi myös ehdottaa hankittujen osakkeiden mitätöimistä osakepääomaa alentamalla.
Valtuutukset koskevat enintään sitä määrää yhtiön osakkeita, jonka yhteenlaskettu vasta-arvo on enintään 5 % yhtiön rekisteröidystä osakepääomasta. Sekä hankinta-, luovutus- että myyntivaltuutus on voimassa vuoden 2002 yhtiökokoukseen saakka, kuitenkin enintään vuoden yhtiökokouksen päätöksestä lukien.
 
Yhtiökokous hyväksyi hallituksen ehdotuksen yhtiöjärjestyksen 9. pykälän muuttamiseksi. Sen mukaan kutsu yhtiökokoukseen annetaan tiedoksi osakkaille enintään kaksi kuukautta ja vähintään 17 päivää ennen yhtiökokousta.
Yhtiön hallituksen jäsenten lukumääräksi päätettiin seitsemän. Erovuorossa olleet jäsenet tekn. lis. Pekka Kainulainen ja kauppat. maist. Roger Talermo valittiin uudelleen, kumpikin toimikaudeksi 2001-2003. Ensimmäisessä kokouksessaan hallitus valitsi keskuudestaan puheenjohtajaksi Pekka Kainulaisen ja varapuheenjohtajaksi Tauno Huhtalan.
 
Yhtiön tilintarkastajaksi valittiin KHT-yhteisö SVH Pricewaterhouse Coopers Oy vastuullisena tilintarkastajanaan Göran Lindell, KHT.
 
MUUTOKSET KONSERNIN RAKENTEESSA
 
Katsauskauden lopussa yhtymä myi Teletekno Oy:n liiketoiminnan sen toimivalle johdolle. Amer-yhtymä jäi perustettavaan yhtiöön vähemmistöomistajaksi 19 %:n osuudella.
 
TOIMIALAKATSAUKSET
 
GOLF
 
Golfliiketoiminnan liikevaihto laski 13 % ja liiketulos heikkeni selvästi. Sekä mailojen että pallojen myynti laski. Golfpalloissa Wilsonin arvioidaan menettäneen hieman markkinaosuuttaan.
 
Heikentyneiden talousnäkymien sekä monilla alueilla vallinneiden huonojen sääolosuhteiden arvioidaan kääntäneen golfvälinemarkkinat laskuun Yhdysvalloissa. Kauppa on varovainen ennakoidessaan heikentyneen taloustilanteen vaikutusta golfvälineiden kysyntään ja pyrkii pienentämään varastojaan. Ensimmäisellä neljänneksellä pelattujen golfkierrosten määrä supistui 8-10 % viime vuoden vastaavasta ajasta.
 
Euroopan suurimmalla markkina-alueella Iso-Britanniassa huono sää vuoden 2000 lopulla nosti kaupan varastoja. Alkuvuonna puhjenneen suu- ja sorkkatautiepidemian vuoksi pelikierrosten lukumäärä on laskenut ja useita golfkenttiä on ollut suljettuna. Japanissa golfvälineiden myynti oli edelleen alhaisella tasolla huonosta taloustilanteesta johtuen.
 
Tammikuussa lanseerattiin uusi Deep Red -draiveri ja iWound-golfpallo. Mailojen toimitukset alkoivat Yhdysvalloissa maaliskuussa ja pallojen huhtikuussa. Muualla uudet draiverit ja pallot tulevat kauppoihin vasta myöhemmin keväällä ja kesällä. Tähän mennessä vastaanotto markkinoilla on ollut lupaava.
 
Golfvälinemarkkinoiden sesonkiluonteisuudesta johtuen vuoden toinen neljännes on välinemyynnin kannalta tärkeä. Markkinoiden epävarmuutta indikoivat mm. golfmailojen komponenttivalmistajien ilmoitukset pienentyneistä tilauksista.
 
Wilson tulee nopeuttamaan uusien tuotteiden lanseerauksia tuomalla vielä tänä vuonna markkinoille laajennetun puumailavalikoiman, uudet korkeamman hintaluokan rautamailat sekä uuden golfpallon. Kannattavuuden parantamiseksi kuluja leikataan markkinatilannetta vastaaviksi. Koko vuoden liikevaihdon arvioidaan laskevan ja liikevoiton heikkenevän selvästi viimevuotisesta.
 
MAILAPELIT
 
Mailapeliliiketoiminnan liikevaihto laski 3 %, mutta liikevoitto nousi hieman alentuneiden tuotekustannusten ansiosta. Wilsonin myynti laski sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Laskun syynä olivat kaupan suuret varastot sekä Wilsonin uusien tuotelanseerausten ja -toimitusten ajoittuminen viimevuotista myöhempään ajankohtaan.
 
Tennisvälineiden kysyntä laski alkuvuodesta merkittävimmillä markkinoilla Yhdysvalloissa, Saksassa ja Japanissa. Yhdysvalloissa tennisvälinemarkkinat ovat kasvaneet kahden viime vuoden ajan, mutta kasvu kuitenkin pysähtyi viime vuoden lopulla. Tässä vaiheessa on vielä ennenaikaista arvioida laskusuuntauksen mahdollista jatkumista. Wilson säilytti asemansa tenniksen maailmanlaajuisena ykkösmerkkinä.
 
Tuotekustannusten pienentämiseksi ja pallojen laadun parantamiseksi entisestään yhtiö sulki tammikuussa tennispallotehtaansa Yhdysvaltain Etelä-Carolinassa. Wilsonin kaikki tennispallot valmistetaan nyt alihankintana Aasiassa. Muutos parantaa palloliiketoiminnan kannattavuutta jo kuluvana vuonna.
 
Katsauskaudella lanseerattiin uusina, korkeampaan hintaluokkaan sijoittuvina tuotteina Hyper Hammer 5.2, Hyper Hammer 5.9, Hyper Hammer 5.6 Rollers, Hyper Hammer 6.6 Rollers ja Hyper ProStaff 7.6. Toimitukset alkoivat helmikuun lopussa.
 
Näiden uusien sekä myöhemmin tänä vuonna lanseerattavien tennisvälineiden arvioidaan piristävän mailapeliliiketoiminnan myyntiä loppuvuoden aikana. Koko vuoden liikevaihdon arvioidaan pysyvän ennallaan ja liikevoiton paranevan viime vuodesta.
 
JOUKKUEURHEILU
 
Joukkueurheiluliiketoiminnan liikevaihto nousi 15 % ja liikevoitto parani. Kehitystä vauhditti mailojen ja korkeamman hintaluokan tuotteiden myynnin kasvu sekä alentuneet tuotekustannukset.
 
Joukkueurheiluvälineistä koripallojen ja amerikkalaisten jalkapallojen kysyntä pysyi Yhdysvalloissa viime vuoden tasolla, sen sijaan baseballvälineiden ja peliasujen kysyntä laski.
 
Wilsonin baseball- ja softballmailojen myynti nousi selvästi DeMarinin tuotteiden sisältyessä tuotevalikoimaan nyt koko katsauskauden ajalta. Mailojen myynti nousi 43 % ja koripallojen myynti 7 %. Muiden tuotteiden myynti oli edellisen vuoden tasolla. Kauden aikana lanseerattiin useita uusia baseballräpylöitä ja laajennettiin DeMarinin softballmailojen valikoimaa.
 
Joukkueurheiluvälineiden kysynnän arvioidaan pysyvän viime vuoden tasolla tai laskevan hieman. Wilsonin joukkueurheiluliiketoiminnan myönteisen kehityksen arvioidaan jatkuvan kuluvana vuonna ja liikevaihdon ja liikevoiton nousevan viime vuodesta.
 
TALVIURHEILU
 
Atomicin myönteinen kehitys jatkui vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Liikevaihto nousi 15 %. Liikevoitto laski hieman viime vuoden vastaavasta kaudesta. Euroopassa huonot lumiolosuhteet vaikuttivat erityisesti maastohiihtosuksien ja lumilautojen myyntiin. Sen sijaan Yhdysvalloissa myös laskettelukauden loppu oli hyvä ja Atomic lisäsi markkinaosuuttaan; myynti nousi yli 50 %.
 
Laskettelusuksien myynti oli viime vuoden vastaavan kauden tasolla, siteiden myynti nousi 7 % ja laskettelukenkien myynti yli kaksinkertaistui. Maastohiihtosuksien myynti laski 17 %. Oxygen-lumilautojen myynti pysyi ennallaan, mutta niiden kannattavuus laski.
 
Yhtiö lisäsi panostustaan tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Uusi talviurheiluvälineiden T&K-keskus valmistuu Itävallan Altenmarktiin loppusyksystä.
 
Uusi, koko Eurooppaa palveleva logistiikkakeskus otettiin käyttöön huhtikuun lopussa Altenmarktissa.
Laskettelukaudella 2000-01 Atomic voitti neljännen kerran peräkkäin suksivalmistajien maailmancupin. Atomicin kilpatallin urheilijat voittivat eniten mitaleita alppilajien maailmanmestaruuskisoissa St. Antonissa sekä saavuttivat maailmancupin kokonaiskilpailun voiton ja kolme miesten lajimestaruutta. Myös lumilautailussa Oxygen-kilpailijat saavuttivat kultamitaleita.
 
Tämänhetkisten ennakkotilausten perusteella Atomicin lasketteluvälineiden arvioidaan kasvattavan myyntiään kasvun ollessa voimakkainta laskettelusiteissä ja -kengissä. Kaupan varastotilanteen johdosta lumilautojen ja maastohiihtosuksien myynnin arvioidaan laskevan. Atomicin koko vuoden liikevaihdon arvioidaan kasvavan ja
liikevoiton olevan hyvä.
 
ULKOILU- JA URHEILUINSTRUMENTIT
 
Ulkoilu- ja urheiluinstrumenttien myynti nousi viime vuodesta 22 %. Myös liikevoitto nousi.
Sukellusinstrumenttien myynti nousi edelleen reippaasti kasvuvauhdin hidastuessa kuitenkin jonkin verran viimevuotisesta. Markkinoiden pysyessä viime vuoden tasolla Suunnon asema maailman johtavana sukellusinstrumenttien valmistajana vahvistui. Tammikuussa Suunto esitteli sukellusalan mittavimmassa näyttelyssä
Yhdysvalloissa uutena tuotteena Mosquiton, joka täydentää Suunnon rannetietokonetyyppisten sukellustuotteiden valikoimaa. Keskihintaluokkaan sijoittuvan Mosquiton toimitukset alkavat toisella vuosineljänneksellä.
Retkeilyinstrumenteista parhaiten menestyivät rannetietokoneet, joiden myynti nousi 43 %. Perinteisten retkeilyinstrumenttien myynti oli viime vuoden tasolla. Rannetietokoneiden markkinat ovat olleet voimakkaassa kasvussa Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa taloudellinen tilanne on jonkin verran heijastunut myyntiin. Aasiassa
Suunnon myynti jakautuu nyt useampaan maahan kuin aiemmin, jolloin Japanin osuus oli hallitseva. Alkuvuodesta lanseerattiin uusi, aiempaa selvästi pienempi rannetietokone Observer, jonka toimitukset alkavat toisen vuosineljänneksen aikana.
 
Muista tuoteryhmistä sukellus- ja vesiurheilupukujen myynti kasvoi jonkin verran ja välitystuotteiden myynti laski.
Ulkoilu- ja urheiluinstrumenttien liikevaihdon kasvun arvioidaan jatkuvan. Liikevoiton arvioidaan nousevan viime vuodesta.
 
AMER-TUPAKKA
 
Amer-Tupakan toimitukset kotimaan markkinoille kasvoivat 12 % alan määrällisen kasvun ollessa 8 %. Yhtiön savuketoimitukset kasvoivat, samoin piipputupakan toimitukset. Swedish Match -sikariedustuksen myötä Amer-Tupakan markkinaosuus tässä tuoteryhmässä nousi 4 %:sta 55 %:iin.
 
Amer-Tupakan liikevaihto kasvoi 19 %. Volyymin kasvun lisäksi liikevaihtoa lisäsivät eräiden tuotteiden hinnankorotukset. Liikevoitto nousi selvästi volyymikasvun sekä sisäisen tehokkuuden paranemisen johdosta. Amer-Tupakan ja samalla koko alan kasvuun vaikutti se, että viime vuoden vastaavaan aikaan toimitukset olivat poikkeuksellisen alhaiset johtuen kaupan tekemistä ostoista vuoden 1999 lopulla. Amer-Tupakan myynnin kasvua lisäsi erityisesti sikareiden ja irtotupakan markkinaosuuksien kasvu. Yhtiön osuus savukemarkkinoista säilyi vakaana.
Liikevaihdon sekä tuloksen arvioidaan paranevan viime vuodesta. Arvio perustuu volyymikasvuun sekä toteutettuihin ja suunniteltuihin tupakkatuotteiden vähittäishintojen korotuksiin. Mahdollisina uhkatekijöinä ovat kasvava harmaatuonti sekä heikko euro, joka nostaa raaka-aineen hintaa.
 
VUODEN 2001 NÄKYMÄT
 
Taloudellisen tilanteen heikentyminen USA:ssa on huonontanut vuoden 2001 markkinanäkymiä. Epävarmuus kulutuksen kehityksestä näkyy tällä hetkellä selvimmin golfvälinemarkkinoilla. Tällaisessa toimintaympäristössä Amer-yhtymän laajan lajivalikoiman sekä läsnäolon kaikilla tärkeillä markkina-alueilla uskotaan kuitenkin tasapainottavan toimintaa. Konsernin tuloksen kuluvalta vuodelta arvioidaan yltävän viime vuoden hyvälle tasolle.
 
KATSAUSKAUDEN JÄLKEISIÄ TAPAHTUMIA
 
Katsauskauden jälkeen hallitus päätti kokouksessaan 5.4.2001 aloittaa omien osakkeiden hankinnan. Omia osakkeita on sen jälkeen ostettu yhtiökokouksen maaliskuussa antaman valtuutuksen perusteella 11.400 kappaletta.
 
Lazard Frères & Co. LLC ilmoitti Arvopaperimarkkinalain 2. luvun 9. pykälän mukaisesti, että se ja sen kokonaan omistamat tytäryhtiöt omistavat yhteensä 1.200.700 Amer-yhtymän osaketta eli 4,859 % yhtiön äänimäärästä ja osakepääomasta. Lazardin omistus laski alle viiden prosentin 10.4.2001.
 
Katsauskauden päättymisen jälkeen yhtiön osakkeita merkittiin vuoden 1998 optiotodistuksilla 21.000 kappaletta. Näistä merkinnöistä johtuvan osakepääoman korotuksen, 84.000 euroa, jälkeen yhtiön osakepääoma on 96.394.080 euroa ja osakkeiden kokonaismäärä 24.098.520 kappaletta.
 
KONSERNITULOS
 
Milj. e. Luvut tilintarkastamattomia.
 
*) 12 kk:n liukuva keskiarvo

Veroina on kirjattu koko vuoden arvioiduista veroista katsauskauden tulokseen suhteutettu osuus.
Tunnuslukujen laskennassa omat osakkeet on eliminoitu omasta pääomasta ja osakemääristä.

LIIKEVAIHTO LIIKETOIMINTA-ALUEITTAIN
 
LIIKEVOITTO
 
LIIKEVAIHTO MARKKINA-ALUEITTAIN
 
KONSERNIN KASSAVIRTALASKELMA
 
KONSERNITASE
 
VASTUUSITOUMUKSET, KONSERNI
 
Johdon, osakkaiden tai osakkuusyhtiöiden puolesta ei ole annettu pantteja tai muita vastuusitoumuksia.

JOHDANNAISINSTRUMENTTIEN NIMELLISARVOT
 
LIIKEVAIHTO JA LIIKEVOITTO NELJÄNNESVUOSITTAIN
 
Kaikki tässä katsauksessa esitetyt ennusteet ja arviot perustuvat johdon tämänhetkiseen näkemykseen talouden kehityksestä, ja todelliset tulokset voivat olla merkittävästikin erilaiset.
 
Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2001 julkistetaan 9.8.2001.