Orion Pharma Fermions nya produktionsanläggning i Hangö tas i bruk


I Orion-koncernen fattades år 1999 ett beslut att höja kapaciteten vid Orion Pharma Fermions kemiska fabrik i Hangö med ca 40 procent för att försäkra en tillräcklig produktion av de aktiva substanserna för Orion Pharmas originalpreparat, bl.a. entakapon (Comtess® och Comtan®). Fabriken invigdes den 21 maj 2001 av statsminister Paavo Lipponen. Produktionen inleds i juni.

En ökande andel av Fermions produktion går till Orion Pharmas originalmediciner. Fermion har totalt tre produktionsanläggningar i Finland: i Hangö, i Uleåborg och dessutom en pilotfabrik i Esbo. Den totala reaktorkapaciteten är 320m3 och alla tre anläggningar representerar högteknologi inom den farmakokemiska industrin. Produktionsanläggningen i Hangö är den största enheten.

Alla fabrikers funktioner är godkända av läkemedelsmyndigheterna i Finland, EU och USA. Fermions processteknik och system uppfyller de strängaste tekniska kraven i branschen. Anläggningarna övervakas och granskas regelbundet inte bara av myndigheterna utan också av kunderna.

För utvidgningen av fabriken i Hangö uppställdes två framstående mål: att höja produktionens kvalitativa nivå märkbart (sk. GMP, Good Manufacturing Practice, som förutsätts av myndigheterna) och att på samma gång utvidga produktionskapaciteten med 40 procent. Kostnaderna för investeringen i fabriksutvidgningen uppgick till ca 108 milj. mk. Fabriksbyggnaden, som har en totalyta på 5400m2, blev färdig enligt tidtabellen. Förra gången utvidgades produktionen för fyra år sedan. För slutprodukterna har man byggt nya, moderna produktionsutrymmen, där varje medicinsubstans behandlas i sin egen slutna avdelning. Fabriken uppfyller t.o.m. ännu bättre än förut de krav som i framtiden kommer att ställas på framställningen av läkemedelssubstanser. Förutom produktionsutrymmena har på området byggts ett nytt laboratorium och man har dessutom utvidgat underhålls- och kontorsbyggnaderna samt lagerutrymmena. I dag har Fermion 146 anställda i Hangö.


Fermion i korthet
Orion-yhtymä Oyj Fermion är en produktionsenhet som hör till Orion Pharma. Fermion utvecklar, framställer och säljer aktiva substanser för läkemedel både för Orion Pharmas eget bruk och till utomstående. Fermion framställer de aktiva substanserna för samtliga läkemedel som har utvecklats av Orion Pharma och som säljs på världsmarknaden. Av de ca 25 substanser som ingår i Fermions produktprogram år 2000, var den största entakapon, substansen i Orion Pharmas Comtess för Parkinsons sjukdom. Andra stora produkter var generiska azathioprin för behandling av avstötningsreaktioner och buspiron mot ångest. USA och EU är de viktigaste marknadsområdena. Fermion har sammanlagt ca 330 anställda och omsättningen var 65,3 milj. euro år 2000.

Fermion har grundats år 1970 i Esbo av Orion och Kemira. Verksamheten började ett år senare vid Orions läkemedelsfabrik i Esbo. I Hangö färdigställdes en penisillinfabrik år 1973 och en kemisk anläggning år 1974.

Penicillinproduktionen upphörde varefter man koncentrerade sig helt på den kemiska produktionen. Orion förvärvade Fermion år 1981. Verksamheten har stegvis utvidgats sedan 1982 och kapaciteten har flerfaldigats.