Par „Grindeks” 2011. gada finanšu rezultātiem


Akciju sabiedrība „Grindeks” šodien, 24. februārī, ir iesniegusi „NASDAQ OMX Riga” 2011. gada nerevidētos konsolidētos finanšu pārskatus. Nerevidētie finanšu rezultāti liecina, ka Koncerna apgrozījums bija 69,6 milj. latu, kas ir par 4,5 milj. latu vai par 6,9% vairāk kā 2010. gadā. Savukārt, koncerna neto peļņa, kas attiecināma uz mātes sabiedrības akcionāriem, 2011. gadā bija 6,7 milj. latu, kas, salīdzinot ar 2010. gadu, ir samazinājusies par 0,4 milj. latu vai 5,6%. Bruto peļņas rentabilitāte 2011. gadā bija 58,9%, savukārt tīrās peļņas rentabilitāte bija 9,6%. 2011. gada laikā Koncerna saražotā produkcija eksportēta uz 50 pasaules valstīm, kopumā par 65,8 milj. latu.

2011. gada pašu kapitāla atdeve (ROE) bija 10,8%, aktīvu atdeve (ROA) bija 8,9%, operatīvās darbības rentabilitāte (ROS) bija 11,2%, likviditāte bija 2,89.

„Grindeks” gatavo zāļu pārdošanas apjoms 2011. gadā bija 60,4 milj. latu un ir pieaudzis, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 2,7 milj. latu vai 4,7%. Galvenie gatavo zāļu noieta tirgi ir Krievija, pārējās NVS valstis, Gruzija un Baltijas valstis. Krievijas, pārējo NVS valstu un Gruzijas pārdošanas apjoms 2011. gadā sasniedza 51,8 milj. latu, kas ir par 1,6 milj. latu vai 3,2% vairāk kā 2010. gadā. Savukārt, gatavo zāļu formu pārdošanas apjoms Baltijas un citās Eiropas valstīs sasniedza 8,6 milj. latu, kas ir par 1,1 milj. latu vai 14,7% vairāk kā 2010. gadā. „Grindeks” pieprasītākie medikamenti – oriģinālprodukts Mildronāts®, ziedes – Capsicam®, Viprosal B®, Sulfargin®, centrālo nervu sistēmu ietekmējošās zāles – Somnols®, Rispaxol® un oriģinālās pretvēža zāles Ftorafur®.

2011. gadā aktīvo farmaceitisko vielu pārdošanas apjoms sasniedza 9,2 milj. latu, kas ir par 1,8 milj. latu vai 24,3% vairāk kā 2010. gadā. Galvenie „Grindeks” aktīvo farmaceitisko vielu eksporta tirgi ir Vācija, Nīderlande, Japāna un ASV. „Grindeks” pieprasītākās aktīvās farmaceitiskās vielas ir zopiklons, oksitocīns, ftorafūrs (tegafūrs), UDHS (ursodioksiholskābe), kā arī veterinārie produkti – detomidīns, medetomidīns, atipamezols un ksilazīns. Kopā „Grindeks” ražo 22 aktīvās farmaceitiskās vielas. 2011. gadā uzņēmums ieviesa 7 jaunas aktīvās farmaceitiskās vielas. 2011. gadā „Grindeks” zopiklona tirgus daļa pasaulē bija 25%, savukārt, oksitocīna tirgus daļa pasaulē bija 30%. „Grindeks” veterināro substanču tirgus daļa Eiropas Savienībā 2011. gadā sasniedza 32% no Eiropas Savienības tirgus.

AS „Grindeks” valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis: „Mūsu biznesa priekšplānā ir pacients – cilvēks ar savu veselību. Tā ir palīdzība cilvēkam gan grūtos brīžos, gan uzlabojot dzīves kvalitāti. No vienas puses šim biznesam ir humāns raksturs, no otras puses tas ir bizness, kas prasa milzīgus resursus, turklāt konkurence gan gatavo zāļu, gan aktīvo farmaceitisko vielu biznesā ir ļoti sīva. Taču tā dod stimulu attīstīties un meklēt jaunus risinājumus. 2011. gadā „Grindeks” turpināja stiprināt savas pozīcijas esošos tirgos un kāpināja apgrozījumu, sasniedzot 69,6 milj. latu. Lai nākotnē sasniegtu labākus rezultātus un spētu pacientiem piedāvāt aizvien efektīvākas un modernākas zāles, „Grindeks” stratēģiskā prioritāte būs produktu klāsta paplašināšana. Līdztekus esošajām terapeitiskajām grupām, „Grindeks” attīstīs jaunus terapeitiskos virzienus – gastroenteroloģiskās zāles un antibakteriālos medikamentus. 2012. gadā „Grindeks” īpašu uzmanību veltīs arī ārvalstu pārstāvniecību pozīciju spēcināšanai visos tirgos.”

Lūdzam skatīt video angļu valodā: http://www.youtube.com/watch?v=sfu8VcsKueg

 

Par „Grindeks”

„Grindeks” ir vadošais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo medikamentu un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. „Grindeks” koncernā ietilpst četri meitas uzņēmumi Latvijā, Igaunijā un Krievijā; pārstāvniecības 10 valstīs. 

„Grindeks” specializējas sirds un asinsvadu, centrālo nervu sistēmu ietekmējošo un pretvēža medikamentu terapeitiskajās grupās. Uzņēmuma produktu klāstu veido veiksmīgs oriģinālproduktu un patentbrīvo zāļu apvienojums – tajā ietilpst oriģinālprodukti Mildronāts® un Ftorafur®, kā arī vairāk kā 100 efektīvu un drošu patentbrīvo medikamentu formu. Šobrīd „Grindeks” ražo 22 aktīvās farmaceitiskās vielas.

Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz 50 valstīm un veido 95% no kopējā apgrozījuma. Galvenie tirgi ir Krievija un pārējās NVS valstis, Baltijas valstis, Vācija un Nīderlande. 2010. gadā „Grindeks”, saņemot augstāko Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras balvu, tika atzīts par eksportspējīgāko uzņēmumu Latvijā.

Lai palielinātu ražošanas jaudas un uzlabotu infrastruktūru, uzņēmums pēdējo gadu laikā ir realizējis virkni vērienīgu investīciju projektu, piecu gadu laikā investējot attīstībā 32,7 milj. latu.

AS „Grindeks” akcijas tiek kotētas „NASDAQ OMX Riga” Oficiālajā sarakstā. AS „Grindeks” lielākie akcionāri ir Kirovs Lipmans – 33,29%, Anna Lipmane – 16,69%, „AB.LV Private Equity fund 2010” – 11,38%, „Skandinaviska Enskilda Banken” – 11,01%, , „Swedbank” AB Clients Account – 9%.

Vairāk informācijas par uzņēmumu – www.grindeks.lv

Sekojiet uzņēmuma informācijai:

Twitter.com/AS_Grindeks; Twitter.com/AO_Grindeks; Youtube.com/GrindeksLV; www.draugiem.lv/grindeks

         Kontakti:
         Laila Kļaviņa
         AS „Grindeks” Komunikācijas departamenta vadītāja
         Tel.: 67083370, 29256012
         fakss: 67083505
         E-pasts: laila.klavina@grindeks.lv


Attachments