Par maksātnespējas procesu

2018.gada 09.augustā ar Kurzemes rajona tiesas spriedumu tika pasludināts AS „Tosmares kuģubūvētava”, turpmāk – Sabiedrība, maksātnespējas process un par Sabiedrības maksātnespējas procesa administratoru tika iecelts sertificēts maksātnespējas procesa administrators Ivars Meļķis, sertifikāts Nr.00448.

Maksātnespējas procesā Sabiedrības kreditori pieteikuši prasījumus 3 897 549,39 eiro apmērā, tai skaitā nodrošināto kreditoru prasījumu summa ir 478 815,43 eiro apmērā, bet nenodrošināto kreditoru prasījumu summa ir 3 409 733,96 eiro apmērā. Kreditoru pieteiktie prasījumi ir atzīti pilnā apmērā.

2018.gada 04.oktobrī notika kreditoru sapulce, kur darba kārtībā tika iekļauts viens jautājums par maksātnespējas procesa izdevumu atzīšana par pamatotiem. Kreditoru sapulce atzina Sabiedrības maksātnespējas procesa izdevumus par pamatotiem.

Maksātnespējas procesa pasludināšanas brīdī Sabiedrībā bija nodarbināti aptuveni 160 darbinieki. Maksātnespējas procesa ietvaros, nolūkā samazināt Sabiedrības uzturēšanas izmaksas un administratīvos izdevumus, ir izbeigtas darba tiesiskās attiecības ar visiem darbiniekiem, kuri bija iesaistīti Sabiedrības saimnieciskās darbības nodrošināšanā. Šobrīd Sabiedrība nodarbina tikai 20 darbiniekus, kuri nodrošina apsardzes un doku uzturēšanas funkcijas, kā arī grāmatvedības un personāla speciālistu pienākumus, veicot procedūras saistībā ar atlaistajiem darbiniekiem un dokumentu noformēšanu iesniegšanai darbinieku prasījumu garantiju fondā.

Šobrīd Sabiedrības saimnieciskā darbība tiek veikta ierobežotā apjomā, kas pamatā izpaužas kā Sabiedrībai piederošo īpašumu iznomāšana, lai nodrošinātu vismaz daļēju maksātnespējas procesa izmaksu segšanu un norēķinātos pakalpojumu sniedzējiem par piegādāto elektroenerģiju, taču saimnieciskā darbība, kas saistīta ar kuģu remontu un būves pakalpojumu sniegšanu, netiek veikta. Vienlaikus Sabiedrības administrators neizslēdz iespēju, ka Sabiedrības saimnieciskā darbība varētu tikt atjaunota, gadījumā, ja esošie darbinieki saņems ne tikai šī brīža, bet arī nākotnes pasūtījumus kuģu remontu vai būves projektiem, un tie tiks izpildīti, taču administratora aplēses šāda scenārija iespējamībai ir ļoti minimālas.

Sabiedrības administrators norāda, ka maksātnespējas procesa ietvaros nav saņemts neviens ierosinājums par tiesiskās aizsardzības procesa ierosināšanu.

Ievērojot to, ka Sabiedrības pašreizējā saimnieciskā darbība un tās finansiālais stāvoklis neatbilst tādas komercsabiedrības kritērijiem, kuras akcijas tiek kotētas Nasdaq Riga AS un atrodas publiskā apgrozībā, un Sabiedrības akciju izslēgšana no regulētā tirgus samazinātu maksātnespējas procesa izmaksas, Sabiedrības administrators lūdz Nasdaq Riga AS izslēgt Sabiedrības akcijas no regulētā tirgus.

Maksātnespējas administrators
         Ivars Meļķis