Kallelse till årsstämma i SkiStar AB (publ)


Aktieägarna i SkiStar AB (publ) kallas härmed till årsstämma lördagen den 15 december 2018 kl. 14.00 på Holiday Club, Åre Strand 4, i Åre. Inregistrering till stämman sker från kl. 13.00. Lunch serveras kl. 11.30-13.30.

Rätt att delta och anmälan
Aktieägare som önskar delta i årsstämman ska

  • vara införd som aktieägare i den av Euroclear Sweden förda aktieboken måndagen den 10 december 2018, och
  • anmäla sin avsikt att delta i årsstämman senast måndagen den 10 december 2018.

Anmälan om deltagande kan ske

  • på bolagets webbplats www.skistar.com/sv/corporate,
  • per brev till SkiStar AB, Att: Aktieägarservice, 780 67 Sälen, eller
  • per telefon till 0280-880 95.

Vid anmälan ska uppges aktieägarens namn/firma och person-/organisationsnummer samt gärna kontaktuppgift och antalet innehavda aktier. Vill aktieägaren medföra biträde, ska även detta uppges i anmälan.

Förvaltarregistrerade aktier och ombud
Aktieägare som har sina aktier förvaltarregistrerade måste, för att ha rätt att delta i årsstämman, genom förvaltares försorg tillfälligt låta omregistrera aktierna i eget namn så att aktieägaren är registrerad i den av Euroclear Sweden förda aktieboken måndagen den 10 december 2018. Detta innebär att aktieägaren i god tid före denna dag måste underrätta förvaltaren om en sådan omregistrering.

Aktieägare som företräds genom ombud ska utfärda skriftlig daterad fullmakt för ombudet. Fullmakt gäller ett år från utfärdande eller den längre giltighetstid som framgår av fullmakten, dock längst fem år. Fullmakten bör i god tid före årsstämman insändas till bolaget på ovanstående adress. Om fullmakten utfärdas av juridisk person ska bestyrkt kopia av registreringsbevis eller motsvarande för den juridiska personen bifogas. Bolaget tillhandahåller fullmaktsformulär till de aktieägare som så önskar. Fullmaktsformulär kan laddas ner på bolagets webbplats eller beställas från bolaget (se kontaktuppgifter under rubriken Rätt att delta och anmälan ovan). Varje aktieägare eller ombud får vid årsstämman medföra högst två biträden. Om biträden medföres ska bolaget upplysas om det i anmälan.

Förslag till dagordning

  1. Stämmans öppnande
  2. Val av ordförande vid stämman
  3. Upprättande och godkännande av röstlängd
  4. Godkännande av förslaget till dagordning
  5. Val av två justerare
  6. Prövning av om stämman blivit behörigen sammankallad
  7. Föredragning av framlagd årsredovisning och revisionsberättelse samt koncernredovisning och koncernrevisionsberättelse
  8. Anförande av verkställande direktören
  9. Beslut om fastställelse av resultaträkningen och balansräkningen samt av koncernresultaträkningen och koncernbalansräkningen
  10. Beslut om disposition beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen
  11. Beslut om ansvarsfrihet för styrelseledamöter och verkställande direktör
  12. Beslut om antalet styrelseledamöter och styrelsesuppleanter som stämman ska välja
  13. Beslut om arvode till styrelseledamöterna
  14. Val av styrelseledamöter
  15. Val av styrelseordförande
  16. Beslut om antalet revisorer och eventuella revisorssuppleanter
  17. Beslut om arvode till revisor
  18. Val av revisor
  19. Val av ledamöter till valberedning samt beslut om instruktion för valberedningen
  20. Beslut om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare
  21. Beslut om ändring av bolagsordningen
  22. Beslut om uppdelning av aktier (s.k. aktiesplit) villkor 2:1
  23. Beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier
  24. Stämmans avslutande

Förslag till beslut

Valberedningens beslutsförslag
Valberedningen i SkiStar AB består av Anders Sundström, utsedd av Mats och Fredrik Paulsson med familj och bolag, Magnus Swärdh, utsedd av familjen Erik Paulsson med bolag, Åsa Nisell, utsedd av Swedbank Robur fonder, och Jan Särlvik, utsedd av Nordea fonder.

2.      Val av ordförande vid stämman
Valberedningen föreslår att styrelseordförande Pär Nuder utses till ordförande vid stämman.

12.   Beslut om antalet styrelseledamöter och styrelsesuppleanter som stämman ska välja
Valberedningen föreslår att antalet styrelseledamöter ska uppgå till sex, utan suppleanter, för tiden intill slutet av nästa årsstämma.

13.   Beslut om arvode till styrelseledamöterna
Valberedningen föreslår att styrelsens totala arvode inklusive utskottsarvoden ska uppgå till 1 500 000 kronor (2017: 1 440 000), varav 400 000 kronor (280 000) till styrelsens ordförande och 200 000 kronor (180 000) vardera till övriga ledamöter som inte är anställda i bolaget. Ledamöter i revisionsutskottet föreslås erhålla ett arvode om totalt 200 000 kronor (160 000), varav 100 000 kronor (80 000) till ordföranden i utskottet och 50 000 kronor (40 000) vardera till övriga två ledamöter. Ledamöter i ersättningsutskottet föreslås erhålla ett arvode om totalt 100 000 kronor (100 000), varav 50 000 kronor (50 000) till ordföranden i utskottet och 25 000 kronor (25 000) vardera till övriga två ledamöter.

14.   Val av styrelseledamöter
Per-Uno Sandberg har meddelat valberedningen att han avböjer omval för sitt uppdrag som styrelseledamot. Valberedningen föreslår mot denna bakgrund att Pär Nuder, Eivor Andersson, Lena Apler, Sara Karlsson, Fredrik Paulsson och Mats Årjes omväljs till styrelseledamöter, för tiden intill slutet av nästa årsstämma.

Information om de styrelseledamöter som föreslås till omval samt valberedningens motiverade yttrande finns tillgängligt på bolagets webbplats, www.skistar.com/sv/corporate.

15. Val av styrelseordförande
Valberedningen föreslår att Pär Nuder omväljs till ordförande i styrelsen, för tiden intill slutet av nästa årsstämma.

16. Beslut om antalet revisorer och eventuella revisorssuppleanter
Valberedningen föreslår att bolaget, för tiden intill slutet av nästa årsstämma, ska ha ett (1) registrerat revisionsbolag som revisor.

17. Beslut om arvode till revisor
Valberedningen föreslår att arvode till revisor ska utgå enligt godkänd räkning.

18. Val av revisor
Valberedningen föreslår, i enlighet med rekommendation från revisionsutskottet, nyval av det registrerade revisionsbolaget PricewaterhouseCoopers i Sverige AB (PWC) som bolagets revisor för en period om ett år. PWC har meddelat valberedningen att auktoriserade revisorn Camilla Samuelsson utses som huvudansvarig revisor.

19. Val av ledamöter till valberedning samt beslut om instruktion för valberedningen
Aktieägare representerande ca 54 % av kapitalet och ca 68 % av rösterna i bolaget föreslår, för tiden intill slutet av nästa årsstämma, omval av Anders Sundström (representerande Mats och Fredrik Paulsson med familj och bolag), Magnus Swärdh (representerande familjen Erik Paulsson inkl. bolag), Åsa Nisell (representerande Swedbank Robur Fonder) och Jan Särlvik (representerande Nordea Fonder) som ledamöter i bolagets valberedning.

Vidare föreslås att valberedningen ska utse ordförande inom sig och att, om en ledamot lämnar valberedningen innan dess arbete är utfört, denne ska ersättas av en person som ska utses av den ägare som utsett den ledamot som lämnat valberedningen. Om denne ägare inte längre tillhör de fyra största aktieägarna, ska en eventuellt nytillkommen ägare bland de fyra största ägarna erbjudas utse en ledamot till valberedningen.

Styrelsens beslutsförslag

10.   Beslut om disposition beträffande bolagets resultat enligt den fastställda balansräkningen
Styrelsen föreslår att utdelning lämnas med 7:00 kronor (5:50) per aktie, sammanlagt 274 316 196 kronor. Som avstämningsdag föreslås tisdagen den 18 december 2018. Om årsstämman beslutar i enlighet med förslaget beräknas utdelningen utbetalas genom Euroclear Sweden fredagen den 21 december 2018.

20.   Beslut om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare
Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare enligt i huvudsak följande.

Med ledande befattningshavare avses verkställande direktören och övriga medlemmar av koncernledningen. Rörlig ersättning ska som mest uppgå till 60 % av 12 gånger aktuell månadslön. Den ledande befattningshavare som erhåller rörlig ersättning ska förbinda sig att själv förvärva och långsiktigt – för en period om minst tre år – investera minst 1/3 av den rörliga ersättningen efter skatt i aktier i bolaget. Syftet är att skapa delaktighet och engagemang genom att ledande befattningshavare på ett mer strukturerat sätt erbjuds att på detta sätt bli aktieägare.

Rörlig ersättning utgår utifrån bolagets prestationer avseende tillväxt i vinst per aktie, avkastning på eget kapital, rörelsemarginal och organisk tillväxt. Samtliga pensionsåtaganden ska vara premiebestämda. För verkställande direktören betalar bolaget pensionsavgifter motsvarande 35 % av lönen. För övriga ledande befattningshavare sker pensionsinbetalningar enligt den sedvanliga ITP-planen. Uppsägningstider från bolagets sida ska vara högst 24 månader och från den ledande befattningshavarens sida högst 6 månader. Avgångsvederlag utgår endast vid uppsägning från bolagets sida och under uppsägningstiden fram till den tidpunkt den uppsagde erhåller ny anställning.

21.   Beslut om ändring av bolagsordningen
Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om ändring av bolagsordningen enligt i huvudsak följande. Styrelsen föreslår att bolagsordningens § 5, Aktiekapital, ändras så att antalet aktier i bolaget ska vara lägst 60 000 000 och högst 120 000 000 samt att av bolagets aktier ska högst 4 500 000 st utgöras av A-aktier med 10 röster per aktie och högst 120 000 000 st utgöras av B-aktier med en röst per aktie. Nuvarande lydelse är att bolaget ska ha lägst 30 000 000 aktier och högst 60 000 000 aktier och att av bolagets aktier ska högst 2 250 000 st utgöras av A-aktier med 10 röster per aktie och högst 60 000 000 st utgöras av B-aktier med en röst per aktie.

Det föreslås vidare att bolagsordningens § 12, Avstämningsförbehåll, ändras så att lydelsen stämmer överens med det nya namnet på lagen om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument.

Stämmans beslut om ändring av bolagsordningen föreslås vara villkorat av att stämman beslutar enligt styrelsens förslag om uppdelning av aktier (aktiesplit) villkor 2:1 som framläggs under punkt 22 i den föreslagna dagordningen.

22.   Beslut om uppdelning av aktier (s.k. aktiesplit) villkor 2:1
Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om uppdelning av aktier (s.k. aktiesplit) villkor 2:1 enligt i huvudsak följande. Antalet aktier i bolaget föreslås ökas genom att varje aktie delas upp i två aktier av samma aktieslag som tidigare (s.k. aktiesplit 2:1). Styrelsen föreslås bemyndigas att besluta om avstämningsdag för uppdelningen av aktierna. Den föreslagna uppdelningen av aktier kommer att innebära att antalet aktier i bolaget ökar från 39 188 028 st till 78 376 056 st, varav 3 648 000 A-aktier och 74 728 056 B-aktier. För att möjliggöra för aktiesplit 2:1 behöver bolagsordningens gränser för antalet aktier ändras i enlighet med förslaget under punkt 21 i den föreslagna dagordningen. Beslutet föreslås därför vara villkorat av att stämman beslutar enligt styrelsens förslag om ändring av bolagsordningen som framläggs under punkt 21 i den föreslagna dagordningen.

23.   Beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier
Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om bemyndigande för styrelsen att fatta beslut om förvärv och överlåtelse av egna aktier enligt i huvudsak följande.

Styrelsen föreslås bemyndigas att, vid ett eller flera tillfällen, under tiden intill nästa årsstämma fatta beslut om att förvärva egna aktier av aktieslaget B, dock att bolagets innehav av egna aktier vid någon tidpunkt inte får överstiga tio procent av samtliga aktier i bolaget. Förvärv ska ske på en reglerad marknad eller genom ett erbjudande som riktas till samtliga aktieägare i bolaget. Förvärv på en reglerad marknad får endast ske till ett pris inom det vid var tid registrerade kursintervallet, varmed avses intervallet mellan högsta köpkurs och lägsta säljkurs. Ett förvärvserbjudande riktat till samtliga aktieägare får ske till lägst börskursen vid tiden för erbjudandet med en maximal avvikelse av 20% uppåt.

Styrelsen föreslås vidare bemyndigas att, vid ett eller flera tillfällen, under tiden intill nästa årsstämma, fatta beslut om att överlåta bolagets egna aktier på en reglerad marknad eller på annat sätt i samband med förvärv av företag eller verksamhet. Bemyndigandet innefattar rätt att besluta om avvikelse från aktieägarnas företrädesrätt samt att betalning ska kunna ske kontant, genom apport, genom kvittning, eller annars med villkor. Bemyndigandet får avse högst så många aktier som förvärvats med stöd av bemyndigandet att förvärva egna aktier. Överlåtelse på en reglerad marknad får endast ske till ett pris inom det vid var tid registrerade kursintervallet. Överlåtelse i samband med förvärv ska ske till ett pris som väsentligen motsvarar marknadsvärdet för bolagets aktie vid tidpunkten för ingående av förvärvsavtalet.

Bemyndigandena syftar till att ge styrelsen ökat handlingsutrymme i arbetet med bolagets kapitalstruktur och att, om så skulle anses lämpligt, möjliggöra förvärv. Skälet till avvikelse från företrädesrätten vid överlåtelse i samband med förvärv av företag och verksamhet är att skapa alternativa betalningsformer vid sådana förvärv. Beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om förvärv och överlåtelse av egna aktier fordrar för dess giltighet att besluten biträtts av aktieägare med minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de vid årsstämman företrädda aktierna.

Antalet aktier och röster
Antal aktier i bolaget uppgår per dagen för utfärdande av denna kallelse till totalt 39 188 028, varav 1 824 000 A-aktier och 37 364 028 B-aktier och det totala antalet röster uppgår till 55 604 028. Bolaget innehar inga egna aktier.

Handlingar inför årsstämman
Redovisningshandlingar, revisionsberättelse samt styrelsens och valberedningens fullständiga förslag till beslut och yttranden enligt aktiebolagslagen och Svensk kod för bolagsstyrning kommer att hållas tillgängliga för aktieägarna under minst tre veckor före årsstämman hos bolaget på adress SkiStar AB, Sälfjällsgården, 780 67 Sälen och på bolagets webbplats www.skistar.com/sv/corporate. Kopior av handlingarna sänds även per post eller e-post till aktieägare som så begär och därvid uppger sin post-/e-postadress.

Behandling av personuppgifter
För information om hur dina personuppgifter behandlas hänvisas till den integritetspolicy som finns tillgänglig på Euroclears webbplats: www.euroclear.com/dam/ESw/Legal/Integritetspolicy-bolagsstammor-svenska.pdf.

Aktieägares frågerätt
Aktieägare som är närvarande vid årsstämman har rätt att begära upplysningar avseende ärenden på dagordningen eller bolagets ekonomiska situation i enlighet med 7 kap. 32 § aktiebolagslagen (2005:551).

_____________________

Sälen i november 2018

Styrelsen för SkiStar AB (publ)



Ytterligare information lämnas av
Mats Årjes, Verkställande direktör, tel +46 (0)280 880 80.
Anders Örnulf, Ekonomi- och finansdirektör, tel +46 (0)280 880 80.

Kort om SkiStar:
SkiStar AB (publ) är noterat på Nasdaq Stockholm, segment Mid Cap. Koncernen äger och driver alpina skidanläggningar i Sälen, Åre och Vemdalen samt Hammarbybacken (Stockholm) i Sverige, Hemsedal och Trysil i Norge samt St. Johann in Tirol i Österrike. Marknadsandelen är i Sverige 49 %, i Norge 30 % och totalt i Skandinavien 41 %. Kärnverksamheten är alpin skidåkning med gästens skidupplevelse i centrum. Verksamheten delas in i de tre segmenten; Skidanläggningar - Drift, Infrastruktur och Exploatering.

Bilaga


Attachments

Pressmeddelande SkiStar Kallelse till årsstämma 2018