„Litgrid“ 2018 m. 12 mėnesių neaudituoti veiklos rezultatai

Mažėjant elektros perdavimo kainai  ir didėjant jos paklausai, praėjusiais metais perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ pajamos išaugo 19 proc. Sumažėjusias pajamas iš elektros perdavimo atsvėrė balansavimo ir sisteminės paslaugos. Grynojo pelno rodikliui reikšmingą poveikį turėjo turto perkainojimas, įvykęs atsižvelgiant į reguliuotojo sprendimus.

2018 m. „Litgrid“ aukštos įtampos tinklais šalies poreikiams perdavė 10 491 mln. kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos –  5 proc. daugiau, nei 2017 m. Vartotojams per skirstymo tinklus perduota 9 413 mln. kWh arba 4,7 proc. daugiau elektros energijos nei 2017 m., o kitiems vartotojams – 1 077 mln. kWh arba 7,3 proc. daugiau.

Pajamos

2018 m. „Litgrid“ grupė uždirbo 190,6 mln. eurų pajamų – jos, palyginus su 2017 m., išaugo 19 proc. Pajamos už elektros perdavimą, palyginus su 2017 m., sumažėjo 2,6 proc. iki 66,5 mln. Faktinė elektros energijos perdavimo vidutinė kaina  buvo 7,2 proc. mažesnė nei 2017 m., tačiau pajamų mažėjimą kompensavo išaugęs perduotos elektros energijos kiekis.

Balansavimo (reguliavimo) elektros energijos pardavimo pajamos padidėjo 49 proc. iki 26,4 mln. eurų. Augimą lėmė dėl didesnio tarpsisteminio balansavimo energijos poreikio ir elektros jungčių su Švedija ir Lenkija paskirstytojo pralaidumo užtikrinimo poreikio išaugęs parduotos balansavimo (reguliavimo) elektros energijos kiekis.

Pajamos už sistemines paslaugas augo 39 proc. iki 59,1 mln. eurų. Augimo priežastys – nuo 2018 m. sausio 1 d. Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatyta 35 proc. didesnė sisteminių paslaugų kaina, 4 proc.  augusios sisteminių paslaugų apimtys bei tinklo naudotojų viršyta deklaruota galia, už kurią mokama dviguba sisteminių paslaugų kaina.

Jungčių su Lenkija, Latvija ir Švedija perkrovų įplaukos 2018 m., palyginus su 2017 m., padidėjo 27 proc. iki 12,9 mln. eurų.

Veiklos pelningumas ir sąnaudos

Grupės 2018 m. EBITDA siekė 32,6 mln. eurų. Lyginant su 2017 m., EBITDA sumažėjo 7,9 mln. eurų arba 20 proc., EBITDA marža sumažėjo iki 17,2 proc. (2017 m. buvo 25,3 proc.).

Atsižvelgiant į Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2018 m. spalio 2 d. sprendimą (koreguoti LRAIC metodu nustatytą kompensuojamų 2016-2017 m. Bendrovės kapitalo kaštų dydį) ir galimą šio sprendimo įtaką būsimų laikotarpių pinigų srautams, 2018 m. pabaigoje atliktas Bendrovės ilgalaikio materialaus turto tikrosios vertės vertinimas ir gautas 56,27 mln. EUR vertės sumažėjimas.

2018 m. Grupės grynasis pelnas, neįskaitant  Bendrovės ilgalaikio materialaus turto perkainojimo, buvo 4,2 mln. eurų (2017 m. – 9,6 mln. eurų), o įskaičius  ilgalaikio materialaus turto perkainojimą - Grupės grynasis nuostolis siekė 39,2 mln. eurų.

Neįskaitant aukščiau minėto Bendrovės ilgalaikio materialaus turto perkainojimo, Grupės sąnaudos 2018 m. buvo 184,4 mln. eurų – 25 proc. didesnės nei 2017 m. Pokytį labiausiai lėmė didžiausią sąnaudų dalį sudarančios elektros energijos ir susijusių paslaugų pirkimo sąnaudų augimas (48 proc.)

Investicijos

Per 2018 m. perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ investicijos siekė 18,9 mln. eurų. 25 proc. šios sumos bus skirta strateginių ir valstybei svarbių elektros energetikos projektų įgyvendinimui, ir 75 proc. – perdavimo tinklo rekonstrukcijai ir plėtrai.

Nauja jungtis

2018 m. pabaigoje Lietuvos ir Lenkijos perdavimo sistemos operatorių „Litgrid“ ir „PSE“ vadovai pasirašė susitarimą, kuriuo įsipareigoja pradėti naujo Lietuvos ir Lenkijos jūrinio aukštos įtampos nuolatinės srovės (HVDC) kabelio „Harmony Link“ tiesimo projekto parengiamojo etapo darbus.

Projekto „Harmony Link“ darbų pradžia  – pirmas žingsnis, numatytas Baltijos valstybių elektros energijos tinklų ir kontinentinės Europos tinklo sinchronizavimo politiniame susitarime, kurį 2018 m. birželio 28 d. pasirašė Europos Komisijos Pirmininkas ir Lietuvos, Latvijos, Estijos bei Lenkijos valstybių ir vyriausybių vadovai. Numatyta, kad sinchronizacija iki 2025 m. vyks pasinaudojant esama jungtimi tarp Lietuvos ir Lenkijos („LitPol Link“) ir nutiesiant naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Jurga Eivaitė, „Litgrid“ komunikacijos vadovė

Mob. +370 613 19977 el. paštas jurga.eivaite@litgrid.eu